11
tra
2023
Vijesti plus

Split dobiva Melodije Jadrana

Melodije Jadrana, Tomislav Mrduljaš

Tomislav Mrduljaš otkiva bogat program Melodija Jadrana /Foto: Milan Šabić/Pixell

share

Trodnevna revija Melodije Jadrana održat će se od 23. do 25. lipnja u Galeriji Meštrović. Prvu večer izvest će se Misa Mediterana Tončija Huljića, drugu večer će TBF upriličiti akustičarski koncert, a na završnoj večeri nastupit će dvadesetak renomiranih izvođača sa sasvim novim pjesmama: Doris Dragović, Goran Karan, Jelena Rozga, Matija Cvek, Neno Belan, Mia Dimšić, Petar Grašo, Nina Badrić i drugi. O tome govori prvi čovjek festivala Tomislav Mrduljaš.

Tomislav Mrduljaš

Tomislav Mrduljaš otkiva bogat program Melodija Jadrana /Foto: Milan Šabić/Pixell

Od 23. do 25. lipnja u splitskoj Galeriji Meštrović odvit će se nova glazbena manifestacija Melodije Jadrana. Nije to novi festival koji će konkurirati Splitskom festivalu, nego trodnevna revija s različitim programima. Detaljnije nam ju predočio prvi čovjek Melodija Jadrana, Tomislav Mrduljaš:

„Split ne dobiva dva festivala, nego uz postojeći Splitski festival dobiva reviju glazbe na početku ljeta. Budi se sezona, ljudima treba dobra pjesma pa smo im odlučili ponuditi manifestaciju s dobrom glazbom. Nakon premišljanja o lokaciji, odlučili smo se za Galeriju Meštrović, jedan od najljepših prostora u Hrvatskoj koji je Ivan Meštrović gradio za sebe. U tom prostoru manifestaciju sigurno može pratiti tisuću ljudi svakog dana. Mi ćemo ga vizualno prirediti na atraktivan način, tako da vjerujem da će svi biti zadovoljni.“

Trodnevna glazbena revija svakako je novi format, a Tomislav Mrduljaš najavljuje:

„Prvu večer upriličit ćemo Misu Mediteranu Tončija Huljića. Praizvedba te pop-mise bila je upravo na toj lokaciji prošle godine i sjajno se ondje uklopila. Htjeli smo, na neki način, pokazati širinu ovog spektakla koji radimo tako da na neki način otvaramo prostor i za drukčije glazbene žanrove koji će biti zanimljivi publici. Drugi dan posvećen je splitskom điru, izvođačima koji su obilježili određeno razdoblje hrvatske glazbene scene. Bio je to značajan preokret u glazbi s ovih prostora pa smo odlučili da prvi predstavnici te scene na Melodijama Jadrana budu TBF. Bit će to poseban nastup, jer će nastupiti u akustičnoj verziji. Bit će to drugi put da će izvesti tako postavljen koncert.“

Na trećoj večeri izvest će se dvadesetak posve novih pjesama. Te skladbe neće se ranije emitirati, nego će premijerno biti izvedene upravo na Melodijama Jadrana. Manifestacija nema natjecateljski karakter i neće se dodjeljivati nagrade. Glazbenici time dobivaju sasvim novu platformu gdje mogu plasirati nove pjesme i gdje će moći raditi koncerte i predstaviti se u najboljem svjetlu.

Nastupit će, među ostalima, Domenica, Doris Dragović, Giuliano, Ivica Sikirić Ićo, Goran Karan, Elis Lovrić, Hari Rončević, Jelena Rozga, Jole, klapa Kampanel, Marko Tolja, Matija Cvek, Neno Belan i Mia Dimšić, Pavel, Petar Grašo i Nina Badrić, Rišpet, Tedi Spalato, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Zorica Kondža i Jacques Houdek.

Neno Belan

Neno Belan je umjetnički producent Melodija Jadrana / Foto: Filip Bušić

„Odlučili smo angažirati najbolje profesionalce i na pozornici i iza nje. Bila je to naša odgovornost i obveza prema udrugama koje su nas podržali. Tako će ispred Hrvatskog društva skladatelja umjetnički producent biti Neno Belan. Nikša Sviličić je kreativni producent, a manifestaciju će pratiti Hrvatska radiotelevizija. Mislim da će to biti odličan start jer ubuduće ne namjeravamo samo ostati u Hrvatskoj, željeli bismo obuhvatiti i zemlje iz jadranskog akvatorija. Ubuduće bi to bila turističko-glazbena manifestacija“, objašnjava Tomislav Mrduljaš.

Svakako, analogija sa Splitskim festivalom je neminovna, osobito zato jer se taj festival u šezdesetima zvao upravo Melodije Jadrana, a početkom devedesetih je Zdenko Runjić pokrenuo paralelni splitski festival nazvavši ga Melodije hrvatskog Jadrana.

„Ja sam organizirao Splitski festival 16 godina i kompletno to iskustvo želim preseliti u novu glazbenu svečanost“, objašnjava Tomislav Mrduljaš i nastavlja: „Grad Split i Hrvatska mogu podnijeti još deset manifestacija i držim da Melodije Jadrana ne smetaju nikome.“

Melodije Jadrana

Moglo bi Vas zanimati