02
ruj
2023
Vijesti plus

Sve na jednom mjestu

Najzanimljiviji koncerti - jesen 2023.

/Foto: Matej Grgić

share

Dok nas toplinski val i šarolika paleta meteoroloških upozorenja (ako smijem primijetiti, uspješno) odvraćaju od suočavanja s činjenicom da su ljetni dani, oni pravi pravcati u punom smislu riječi, gotovo iscurili i da ih je ostala tek šačica, mnogima od nas ova spoznaja svejedno neugodno diše za vratom.

Iako kalendar kaže drugačije, negdje je u kolektivnoj svijesti upisana postavka da je kraj kolovoza = kraj ljetnog hedonizma, dok rujan predstavlja ponovnu prilagodbu na „normalan život“  koji podrazumijeva početak odbrojavanja do idućeg ljeta, kao da je ono iznimka pod kojom si dopuštamo više zabave, dobrih provoda i odlazaka na posao s par sati sna manjka. U trenutku kada su sljedeći ljetni raspust i godišnji odmori, koji će to stvarno i biti, daleko, ova mi se perspektiva čini poprilično sivom i depresivnom, ali i paradoksalnom.

Stoga, pozivam vas da se zajedno sa mnom borite protiv podsvjesno nametnutog veličanja ljeta kao superiornog godišnjeg doba. Nakon njega ne staje život! Kakve veze ima što se prebacujemo u natkrovljene prostore i jakne moramo ostaviti u garderobi?! Princip i povod odlaska na događaje ostaje isti. Negdje u ovome tonu donosim najave glazbenih poslastica koje će kao kulturni i zabavni događaji držati zdravi balans između bussines&pleasure dihotomije.

Let 3

Za ŠČ spremni! /Foto: Franko Kelam

2.9. Let 3, Šalata, Zagreb

Bend koji je glazbeno obilježio i izdominirao ovu godinu medijskom prisutnosti 2.9. na Šalati održava svoj najveći koncert nakon liverpoolske pozornice. Naravno, radi se o Letu 3, osebujnom riječkom bendu čiji su nastupi nalik mjuzikl spektaklima. Ne ŠČekaj dugo s kupovinom ulaznica!

12.9. Manu Chao, Katakombe, Osijek

Trenutno najveći ponos i dika Osijeka glazbeni je događaj koji je cijeli grad digao na noge, a ulaznice za isti nestale su u mađioničarski kratkom roku od nekoliko sati nakon puštanja u prodaju. Radi se umjetniku čija je glazba nešto najbliže esperantu što postoji – ni pet, ni šest, u pitanju je Manu Chao. Osijek je osvojio na lutriji jer se našao na mapi njegove europske turneje kao jedina postaja u Hrvatskoj te će ga po prvi put ugostiti na glazbenom tlu Katakombi.

 

SHIP konferencija i Showcase festival

SHIP konferencija i Showcase festival

14.9.-17.9. SHIP Festival, Šibenik

Hrvatska dobiva svoj prvi showcase festival, kako joj i priliči. Ime mu je SHIP, a održava se u Šibeniku čija Martinska svakog ljeta postaje sve važnija festivalska postaja. Ovakve su manifestacije usmjerene k osnaživanju postojećeg glazbenog aparata, kao i otkrivanju nadolazećih izvođača. Uz bogat glazbeni i konferencijski program, na kojem sudjeluje i naša Tena Šarčević (Teno, mi te volimo!), Šibenik će u zadnjem cjelovito ljetnom vikendu ispratiti bogatu festivalsku sezonu.

15.9.-16.9. Fibra Fest, Bačvice, Split

Split također ima svoju verziju oproštajke od ljeta s Fibra Festom. Održava se 15. i 16. rujna na Bačvicama uz odlično uravnotežen lineup koji rezimira aktualnu playlistu za najbolje provode – u petak se s publikom se druže Djeca!, Artan Lili, pocket palma, Svemirko, Hiljson Mandela i Krankšvester, a u subotu preuzimaju Marisol, Miach, Matija Cvek&The Funkensteins, Vojko V i z++.

 

Lil Drito iz Tvornice 2023

Lil Drito iz Tvornice 2023

30.9.
Lil Drito iz Tvornice, Tvornica kulture, Zagreb
Senidah, Boogaloo, Zagreb

Posljednji dan rujna sprema popriličnu nedoumicu za sve ljubitelje urbanog balkanskog zvuka. U Tvornici Kulture održava se Lil Drito iz Tvornice u yemovoj organizaciji, čiji svaki događaj najmlađa publika već hodočasnički pohodi. Fokus događaja je mladim nadama žanra (što po dobi, što po „radnom stažu“), a uz već Drito etabilirani TTM te Pekija i Baksa, ovo izdanje predstavit će niz glazbenih atrakcija iz cijele regije.

Istovremeno, u Boogaloo stiže madrina novog balkanskog melosa, Senidah. Prošlogodišnjim je albumom Za tebe ponovno „kupila“ publiku i to u broju većem nego ikad, a nije hiperbolizirano reći da možebitno drži status najtraženije zvijezde Balkana. U svakom slučaju, zagrebačkoj će publici biti slatka muka izabrati koji od ova dva događaja posjetiti.

6.10. Edge Festival, Tvornica kulture, Zagreb

Edge Festival, novi na yemovom repertoaru, ponudit će alternativniju verziju postave od one koju smo u Tvornici navikli gledati u njihovoj produkciji. Ipak, i na Edgeu ćemo slušati Hiljsona, no ovaj put u postavi Prazne Lepinje, nekoliko Drito aktera pojavit će se i u Luzerima, a ostatak lineupa čine pocket palma, Fran Vasilić, Djeca!, dram i Luka Rajić.

7.10. Kuku$, Dom sportova, Zagreb

Za dvije trećine Kuku$a prvi vikend listopada bit će pravi mali maraton. Nakon Edge festivala u petak, subota im donosi sudbonosni nastup u Domu sportova. Najvećim samostalnim koncertom do sada slave deset godina svoje karijere koju su okrunili albumom X.

Bang Bang

Bang Bang

7.10. Bang Bang, Boogaloo, Zagreb

Isti okrugli i prvi dvoznamenkasti rođendan istog dana slavi i Bang Bang, vibrantni pop bend. Osim rođendana, povod za slavlje je i novi album koji će predstaviti publici. Oni dirigraju, a mi plešemo kako sviraju.

10.10. Parni valjak ft. Igor Drvenkar, Tvornica Kulture, Zagreb

Broj deset i dalje ostaje lajtmotiv, jer desetog dana desetog mjeseca Parni valjak s novim pjevačem Igorom Drvenkarom stiže u Tvornicu Kulture. Posljednji mjeseci defiliranja diljem Hrvatske u ovoj postavi dali su itekakvog povoda za uzbuđenje oko koncerta u Tvornici, na kojem ćemo odati počast naslijeđu, ali i sudjelovati u nastavku priče toliko nam važnog i voljenog benda.

13.10. Boa II, Tvornica kulture, Zagreb

14.10. Partibrejkers,Tvornica Kulture, Zagreb

Vikend 13. i 14. listopada rezerviran je za zvukovnu teleportaciju u duh prošloga stoljeća i žarište ex-yu groznice čiji je sountrack obilježio mnoge mladosti i nakon što je njegovo zlatno doba prošlo. Boa II i Partibrejkersi su u formi, a vi?

20. i 21.10. Zabranjeno pušenje, Sax!, Zagreb

Ljubav za Zabranjeno pušenje naprosto ne stane u jednu večer, a 20. i 21.10. provjerit ćemo stane li u dvije. Nakon četiri i kusur godine vraćaju se u Sax povodom jubilarne 25. sezone kultnog kluba.

Elemental

Elemental/Matej Grgić

21.10. Elemental, Pogon kulture, Rijeka

Istog će vikenda Riječane od suza do smijeha voziti Elemental, transgeneracijski omiljen bend koji je nedavno proslavio 25 godina djelovanja. Mjesto radnje: Pogon kulture.

21.10. Ružno pače, Tvornica kulture, Zagreb

Živući dokaz da emo nije faza (da, mame, dobro ste čule!) i da je on puno više od crnih sjenila i frizura koje ne daju vidjeti lice revival je ovog žanra plusminus desetljeće kasnije, uz spajanje njegovog sržnog melosa s trapom te pop i punk zvukovima. Ovu frontu naše scene brani Ružno pače, koji drugi samostalni koncert s bendom održava 21.10. u Tvornici.

Laibach

Laibach

22.10. Laibach, KD Vatroslava Lisinskog, Zagreb

Kultni slovenski avangardni bend Laibach vraća se u Zagreb predstaviti svoje simfonijsko djelo Alamut i to u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog u nedjelju, 22. listopada 2023. Alamut je originalno djelo Laibacha, koje se bavi poznatom pričom temeljenom na povijesnim događajima iz Perzije u 11. stoljeću.

Povijesna simfonija je svjetsku premijeru doživjela u rujnu prošle godine na Festivalu Ljubljana, a zagrebačka izvedba na rasporedu je ove jeseni. Laibach već duže vrijeme pokušava predstaviti ovo djelo i u Iranu, s Teheranskim simfonijskim orkestrom u dvorani Vahdat u Teheranu, no epidemija Covida i pooštrena međunarodna politička situacija u posljednjih dvije godine je onemogućila ovu prezentaciju ili usporila pregovore.

Projekt je Laibach stvorio uz pomoć engleske neprofitne organizacije a/political te u suradnji s iranskim skladateljima i drugim suradnicima. Pojedine dijelove kompozicije pridonijeli su Idin Samimi Mofakham i Nima Atrkar Rowshan, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije dirigira iranski dirigent Navid Gohari, a među izvođačima je i teheranski mješoviti zbor Human Voice Ensemble. Osim navedenih, u realizaciju projekta uključeni su i ženski zbor Gallina, Disharmonična kohorta, odnosno harmonikaški orkestar AccordiOna, te članovi grupe Laibach.

25.10. Hauser, Arena Zagreb

25. listopada Arena će slušati Stjepana Hausera, polovinu 2Cellosa, u sklopu njegove prve samostalne turneje. Kako je i sam najavio, prvi će dio koncerta biti u znaku klasike, dok drugim dijelom namjerava rasplesati sve prisutne obradama popularnih hitova.

28.10 Toundra & Monkey 3, Močvara, Zagreb

Riječ je o španjolskom postrock bendu čiji će nastup djelovati kao ekstenzija ovoljetnog uspješnog Bear stone festivala i njegov wrap-up party. Psihodelično progresivne niti razvlače po cijeloj Europi u sklopu turneje Prog your head, a prikladnije mjesto od Močvare za ovo nam je teško zamisliti.

Silente

Silente

28. i 29.10. Silente, Tvornica kulture, Zagreb

Silenteov obljetnički koncert albuma Lovac na čudesa rasprodao je puni kapacitet Tvornice više od dva mjeseca prije zakazanog spoja, što je rezultiralo dodavanjem druge večeri. Publika će u potpunosti čuti live izvedbu njihovog prvog albuma koji nas je uveo u sanjivu Silenteovu priču.

28.10. Željko Bebek, Arena Zagreb

Malo nas toga podsjeća na protok vremena kao velike obljetnice nečije karijere ili izdanja koja su obilježila periode mnogih života. Jedan od takvih je i koncert Željka Bebeka kojim slavi 50 godina karijere, ujedno i njegov najveći samostalni koncert. Od Bijelog dugmeta do samostalnih izdanja koja su vječite točke kulminacije mnogih zabava i slavlja, prisjetit ćemo se velikog opusa izvođača na koji je malo tko imun.

28.10. J.R. August, Pogon kulture, Rijeka

Hrvatski autor i glazbenik koji je vlasnik niza Porina, Nikola Vranić, u glazbenom kontekstu poznatiji kao J.R. August, u riječki Pogon kulture stiže u punoj formaciji s pratećim zborom i bendom. Upozorenje – ovo nikako nije jedan od onih na kojem se luduje uz prolijevanje piva, već onaj s kojega kući odeš duhovno teži i pomalo začaran.

1.11.
King Krule, Tvornica kulture, Zagreb
Amorphis & Solstafir, Boogaloo, Zagreb

Tvornica će ove jeseni naporno raditi i štancati kulturu širokim masama, a u srijedu 1. studenog ugostit će talentiranog londonskog vokalista, kantautora i producenta, King Krulea. Svoju unikatnu i prepoznatljivu fuziju hip/trip – hopa, punka, jazza i darkwavea donosi našim ušima u sklopu velike turneje koja prati objavu novog albuma Space heavy.

Prvi je dan studenoga rezerviran za žestoke internacionalne izvedbe – u Boogaloou će atome prisutnih prerasporediti finske legende metala Amorphis, nakon devet godina od posljednje turneje. U naumu će im pomoći Solstafir, islandski postmetal bend, a večer će otvoriti Lost Society. Headbenganje loading.

60. glazbena tribina Osijek

3.-5.11. Glazbena tribina, Osijek

Prvi vikend studenoga u Osijeku caruje glazba s predznakom klasike i tradicije u sklopu Glazbene tribine. Između osječkog HNK, Kulturnog centra i konkatedrale odvijat će se niz glazbenih izvedbi, razgovornih formata te premijera dokumentarnog filma povodom 60. obljetnice festivala.

3.11. Debeli precjednik, Vintage Industrial Bar, Zagreb

Boje Osijeka u Vintage Industrial Baru istog će vikenda nositi Debeljaci, dugovječni bend koji je posljednjim albumom Atomac iznova ustoličio svoju punk vladavinu.

4.11. Električni orgazam, Tvornica Kulture, Zagreb

Još jedna ex-yu senzacija koja je nadišla okvire zlatnog doba također slavi 40 godina svojeg trećeg studijskog albuma Les chansones populaires. S Električnim orgazmom kupimo boje koje padaju s neba Tvronice.

5.11. The Sisters of Mercy, Boćarski dom, Zagreb

Na valovima osamdesetih u Boćarski dom 5. studenog stižu The Sisters of Mercy, bend iz Leedsa s gothic rock, postpunk new wave frekvencijama. Sastanak zagrebačke publike s kultnom grupom prvotno je zakazan u Boogaloou, no nakon rasprodaje karata u rekordnom roku, događaj je prebačen u prostor većeg kapaciteta.

8.11. The Swans, Kino SC, Zagreb

Još jedan bend pozamašne pozadine i diskografije s čak petnaest albuma stiže u Zagreb, preciznije u Kino SC. Ovog puta riječ je o grupi The Swans koja je poznata po intrigantnim temama filozofske obrade u prepoznatljivom mračnom i apokaliptičnom stilu.

Vesna Pisarović

10.11.
Vesna Pisarović, KC Dražen Petrović, Zagreb
Mile Kekin, Vintage Industrial Bar, Zagreb

Hrvatska kraljica popa Vesna Pisarović nedavnim je nastupom na Beatu na moru, koji okuplja pretežito gen Z publiku, dokazala da su njezini hitovi svevremenski i efikasni za dob od 7 do 77. Ovu jesen sprema veliki koncert u Ciboni 10.11. koji ima i humanu dimenziju, kao dio projekta Pokaži srce koji skrbi o zdravlju mladih sportaša.

U istom terminu u vrijeme nas vraća i vokal Mile Kekina kojim će ovom prigodom predstaviti nove materijale s drugog samostalnog albuma Nježno đonom, ali i provesti nas kroz nezaobilazne hitove koje generacijama zajedno pjevaju i djeca i roditelji. Domaćin događaja je Vintage Industrial Bar.

10.11. Joker Out, Tvornica kulture, Zagreb
24.11. Pogon kulture, Rijeka

Slovenska boyband senzacija Joker Out nakon nastupa na Eurosongu materijalizirala je val obožavanja i simpatiziranja koji je specifičan za postave koju čine mladi, simpatični, duhoviti i talentirani mladići. Naša ih se publika zasigurno nije zasitila pa će ih tako Zagreb slušati u Tvornici 10.11., a Rijeka u Pogonu kulture 24.11.

Vojko V - Drito iz Boćarskog 2023.

Vojko V/Julijan Labrović

11.11. Vojko V, Dom sportova, Zagreb

Datum 11.11. pokazao se kao simboličan datum za rap kada je Tram 11 dupkom napunio Dom sportova. Šest godina kasnije, na istom mjestu nastupa šef scene, predvodnik vlastitog žanra, one man tvornica hitova i zabavljač na svim razinama, jedan i jedini Vojko V.

12.11. Zorica Kondža, KD Vatroslava Lisinskog, Zagreb

Hrvatska diva, koja plijeni jedinstvenom bojom glasa već više od 35 godina, glazbenu čaroliju ponovo donosi u Lisinski. Zoricu Kondžu odlikuje glas velikog raspona, za koji glazbeni znalci kažu da je “najbolje sačuvana tajna hrvatske pop-glazbe”. U njemu se spajaju mediteranski temperament s modernim tokovima poput soula, bluesa i rock and rolla. Uz Zoricu Kondžu nastupa skupina vrhunskih glazbenika pod vodstvom maestra Joška Banova, supruga Zorice Kondže i autora većine njezinih pjesama. Zar je voljeti grijeh, Ima jedan svijet, Ti si moj san, Tako lako, samo su neki od poznatih hitova iz njezine bogate dugogodišnje karijere koji će zagrmjeti na pozornici Lisinskog i oduševiti sve posjetitelje!

22.11. Halestorm i Black Veil Brides, Tvornica kulture, Zagreb

Halestorm, hard rock heavy metal postpun četvorka iz Pennsylvanije s Lizzy Hale na čelu, jednom od najsjajnijih frontwomen današnjeg rocka, stižu u Tvornicu Kulture 22. studenog. Nakon prošlogodišnjeg nastupa kao specijalni gosti grupe Alter Bridge, ovog se puta predstavljaju samostalnim koncertom koji će biti jedan u nizu turneje po Europi, a večer će otvoriti Black Veil Brides.

Doris Dragović 25. i 26. 11. Arena Zagreb

25. i 26.11. Doris Dragović, Arena Zagreb

Doris Dragović vraća se 25. studenog u zagrebačku Arenu nakon četiri godine s koncertom za kojega je potražnja suviše velika da stane u jednu večer. Druga koncertna večer je dodana 26. studenog, tako da će svi imati priliku čuti i vidjeti veliku hrvatsku divu.

 

26.11. Mia Dimšić, KD Vatroslava Lisinskog, Zagreb

Mia Dimšić osječka je kantautorica koja svoju glazbu opisuje kao pop s utjecajem countryja. Svoj prvi singl “Budi mi blizu objavila” je krajem 2015. godine i tako krenula na nezaboravno glazbeno putovanje. Godine 2017. izdaje prvi album Život nije siv koji joj je, uz istoimenu pjesmu, potpuno promijenio život, iste godine izlazi i božićni album Božićno jutro. Album Sretan put izbacila je 2019. godine, a sljedeću je obilježila autobiografska knjiga Cesta do sna.
S pjesmom “Guilty Pleasure” u svibnju 2022. godine Mia je predstavljala Hrvatsku u Torinu, na Izboru za pjesmu Eurovizije. Za ovu jesen, Mia nam priprema dva nova studijska albuma. Premijernu izvedbu nekih od tih pjesama Mia je ostavila upravo za svoj koncert u Lisinskom.

 

2.12. z++, Dom sportova, Zagreb

Vrijeme za samostalni koncert u Domu sportova stiglo je i za z++a, izvođača čiji festivalski setovi vječito budu najiščekivaniji i kulminacija večeri. Ne sumnjamo da će mu podrška na pozornici biti i kum Massimo, a nadamo se da ćemo do datuma zakazanog spoja od njega dobiti i neki novi materijal za pripremiti.

Istog dana u Tvornici slušamo beogradski Artan Lili i s njima pjevamo sve omiljene numere, jer prošlogodišnji koncert pokazao je da ništa manje od jednoglasja svih pristunih nije za očekivati.

8.12.
Konstrakta, Tvornica kulture, Zagreb
Dino Merlin, Arena Zagreb

Vikend nakon nudi dvije glazbene polarne suprotnosti zagrebačkoj publici.

U Tvornici se bavimo vječnim pitanjem o zdravoj kosi Meghan Markle, ali i s puno više od toga jer je Konstrakta nakon prošlogodišnjeg nastupa na Eurosongu publici diljem regije pokazala da ju itekako imaju zbog čega cijeniti izuzev jednog neobičnog i zvučnog hita. U pratnji je, naravno, svojeg benda Zemlja gruva.

U Areni se istovremeno odvija srcedrapajuća romantika s emocionalnim lunaparkom uz jednu od najvećih glazbenih zvijezda ovih prostora, Dinu Merlina.

Gibonni Arena Varaždin 9.12.2023.

9.12. Gibonni, Arena Varaždin

35 godina karijere u prosincu slavi Gibonni, omiljeni hrvastski kantautor. Koncertom u varaždinskoj Areni dat će presjek karijere, podsjetiti na najvažnije plodove iste, a hitovi poput ”Tempera”, ”Libar”, ”Mirakul”, ”Oprosti” i ”Posoljeni zrak i razlivena tinta” smekšat će srca svih prisutnih.

13.12. Bryan Adams, Arena Zagreb

Nakon punih šest godina Bryan Adams vraća se u Zagreb u sklopu velike svjetske turneje So happy it hurts, a opusu kanadskog velikana te omiljenom i prepoznatljivom vokalu ne trebam ja nizati razloge zbog čega bi ovaj događaj bilo vrijedno posjetiti.

 

Podsjetimo, i sami kao čitatelji možete PRIJAVITI glazbeno događanje u našoj rubrici Događanja. U njoj u kalendaru ili po gradovima možete pronaći koncerte i festivale. Ako vam se ne da upisivati podatke, tu smo i na mail adresi [email protected] na koji nam iste možete prijaviti.

Moglo bi Vas zanimati